Schijnheilig paterke van Hasselt

... dat beweert althans Alex Polfliet in zijn boek 'Groentjes in en uit de wetstraat' over SPa kopstuk Steve Stevaert. Als 'attaché van de kabinetschef' voor staatssecretaris van Energie en Duurzame Ontwikkeling Olivier Deleuze (Ecolo) heeft hij twee jaar in het centrum van de politieke macht gewerkt. Wat hij daar zag deed hem grote ogen opentrekken.

De NPC (Nieuwe Politieke Cultuur) is dood. Ondanks alle beloftes zoals objectivering van de benoemingen worden nog steeds alle trucs bovengehaald om de eigen mensen te installeren.

In het weekblad Knack duidde hij Steve Stevaert eerder al eens aan als de bezieler van de politiek geïnspireerde benoemingen:

"Toen ik op het kabinet aan de slag ging, heb ik een stapel documenten gevonden die daar na de vorige regeerperiode waren achtergelaten door medewerkers van toenmalig minister van Binnenlandse Zaken Luc Van den Bossche (SP.A). Daartussen zaten ook documenten waaruit duidelijk blijkt hoe de socialisten benoemingen in overheidsinstellingen regelden. Opvallend is dat er in al die teksten uitsluitend wordt verwezen naar Steve Stevaert, die toen nog Vlaams minister was, en nooit naar de toenmalige partijvoorzitter. Over politieke benoemingen werd blijkbaar overlegd tussen Vande Lanotte, Van den Bossche en Stevaert. Daaruit kan ik alleen maar afleiden dat Stevaert, die zo graag uitpakt met zijn frisse manier van aan politiek doen, ook geen heilige is."

Het boek 'Groentjes in en uit de wetstraat', door Alex Polfliet, is uitgegeven bij Roularta, telt 264 pagina's en kost 17,50 euro.

Z'n vergelijking tussen Steve Stevaert en een schijnheilig Hasselts paterke zette hij in elk geval nog meer kracht bij op het congres van Agalev/Groen! van zaterdag 15 november toen hij onder ruime media-aandacht volgende woorden debiteerde: "You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you cannot fool all of the people all the time." Een quote die hij toedichtte aan Bob Marley, maar in werkelijkheid toebehoort aan de eerste vermoorde president van de VS Abraham Lincoln (1809-1865). Klik op deze link en zie helemaal onderaan dat het meteen de belangrijkste quote van Lincoln was die hij ooit in een speech gebruikte.

Na de toespraak is er nu dus ook de foto van het 'schijnheilig paterke van Hasselt', de verpersoonlijking van de nieuwe frisse politieke cultuur.

KG-redactie

Donderdag 11 December 2003

 
©2002 Koen Godderis